Sirtuinų maisto dieta
Gerai žinoma, kad tiek pasninkas, tiek mankšta suaktyvina sirtuinus. Deja, abu reikalauja tvirtai įsipareigoti arba riboti maistą, arba reikalauti mankštos režimo. Sumažinę kalorijas, mes jaučiamės pavargę, alkani ir be galo menki, o ilgainiui gali sumažėti raumenys ir sustingti medžiagų apykaita. Kalbant apie mankštą, norint, kad svoris būtų veiksmingas, reikia daug pastangų. Abu gali būti sunkiai įgyvendinami.
2013 m. Buvo paskelbti vieno iš prestižiškiausių kada nors atliktų mitybos tyrimų rezultatai. Tyrimo, pavadinto PREDIMED, prielaida buvo gražiai paprasta: jame buvo tiriamas skirtumas tarp Viduržemio jūros regiono dietos, papildytos arba aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejumi ar riešutais, ir labiau įprastos šiuolaikinės dietos. Rezultatai parodė, kad po penkerių metų širdies ligos ir diabetas sumažėjo neįtikėtinai 30 procentų, kartu smarkiai sumažėjus nutukimo rizikai Viduržemio jūros dietos grupėje. Tai nestebino, tačiau išsamiau ištyrus tyrimą buvo nustatyta, kad abiejų grupių kalorijų, riebalų ar angliavandenių suvartojimas nesiskyrė.
Dieta iš esmės pagrįsta maisto produktų, kurie didina sirtuinų aktyvumą, fermentų, kurie mūsų organizme sukuria tokį patį poveikį kaip mankšta ar nevalgius, prioritetą. Šie maisto produktai yra:
- Kale
- Kava
- Juodasis šokoladas
- Raudonasis vynas
- Petražolės
- Riešutai
- Mėlynės
- Citrusas
- Obuoliai
- Alyvuogių aliejus
- Tofu
Dieta yra sudaryta iš dviejų etapų:
Pirmasis trunka savaitę, kai kasdien suvartojama tik 1000 kalorijų. Šiame etape vartojamos trys žaliosios lapų sultys, vaisiai, arbata ir pagrindiniai valgiai (kalakutiena su šalavijais, vištiena su kopūstais arba keptomis krevetėmis).
Antrą savaitę jis perkeliamas į tris valgius per dieną ir vieną iš sulčių.